Küçük Bir İzmarit, Büyük Bir Felaket Olmasın

Sakarya Haber - 09-07-2026 11:09

Küçük Bir İzmarit, Büyük Bir Felaket Olmasın

 Sakarya İli arazisinin % 43’lük bölümünün ormanlar ile kaplı olması sebebi ile bölge orman ve örtü yangınlarına karşı büyük bir tehlike arz etmektedir.

Sakarya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri olarak Orman yangınlarının en önemli nedenlerinden biri olan dikkatsizce atılan sigara izmaritlerinin oluşturduğu tehlikeye dikkat çekmek, toplumda farkındalık oluşturmak ve yangınların önlenmesine katkı sağlamak amacıyla Küçük Bir İzmarit, Büyük Bir Felaket Olmasın projesi başlatılarak yangınların en aza indirilmesi amaçlanmıştır.

Orman yangınları ülkemizin doğal zenginlikleri, biyolojik çeşitliliği ve milli ekonomisi açısından ciddi kayıplara neden olmaktadır. Yapılan değerlendirmelerde, yangınların önemli bir bölümünün insan kaynaklı ihmallerden meydana geldiği görülmektedir. Özellikle söndürülmeden atılan sigara izmaritleri, anız yakılması, bağ ve bahçe temizliği amacıyla kontrolsüz ateş yakılması gibi davranışlar büyük yangınlara sebebiyet verebilmektedir.

 Bu proje ile vatandaşlarımızda orman yangınlarının nedenleri ve sonuçları konusunda farkındalık oluşturulması, yangına sebebiyet verebilecek ihmalkâr davranışların azaltılması ve çevre bilincinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; mahalle muhtarları ve azaları ile iş birliği yapılacak, vatandaşlara kısa mesaj yoluyla bilgilendirmeler gönderilecek, önleyici kolluk devriyeleri aracılığıyla afiş ve broşür dağıtılarak konuya ilişkin bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecektir. Proje sonucunda vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı duyarlılığının artırılması, yangın risklerinin azaltılması ve orman varlığımızın korunmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Sakarya İl Jandarma Komutanlığı olarak “Küçük Bir İzmarit, Büyük Bir Felaket Olmasın” sloganıyla vatandaşlarımızdan; özellikle orman yangınlarına sebep olabilecek davranışlardan kaçınmalarını, anızları yakmamalarını, gelişigüzel yerlerde piknik ateşi yakmamalarını, piknik ateşlerini suyla söndürmelerini ve tamamen söndüğünden emin oluncaya kadar alandan ayrılmamalarını, yangına sebebiyet verebilecek cam atıklarını araziye bırakmamalarını, seyahat esnasında araçtan dışarıya izmarit atmamalarını ve Sakarya Valiliğinin almış olduğu karar ile 01 Haziran 2026 tarihinden itibaren başlayıp 30 Kasım 2026 tarihinde sona erecek olan Ormanlara giriş yasağına uymalarını istirham ediyoruz.

 “Ormanlar bize miras değil, gelecek nesillere bırakacağımız emanettir.” Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Günün Diğer Haberleri