PROGRAMDA; “21 EYLÜL DÜNYA ŞEREVAZ VE PEKMEZ GÜNÜ” OLARAK İLAN EDİLDİ

Yaşam - 26-09-2019 16:39

SAKARYADA ÜZÜMLERIN PEKMEZ

DÖNÜŞÜMÜYLE DIKKATLER ÇEKILDI

Aslen Rize Güneysulu olan AK Parti Kurucularından 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik  hafta sonu Meşelideki çiftlik evinde Karadenizli misafirlerini ağırladı. Özçelik Karadeniz ve Anadolu Kültürünü Sakaryada yaşattığı için takdir edildi.

HEP BIRLIKTE ÜZÜMLERI TOPLANIP KAYNATILARAK

PEKMEZE DÖNÜŞÜMÜ ŞÖLENE ÇEVRILDI

21 Eylül Dünya Şerevaz ve Pekmez Günü olarak ilan edilen Programa Rize Güneysu eski Belediye Başkanı olan AK Parti Kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başdanışmanı Ahmet Minder 15 Temmuz Darbesinin Başkahramanlarından Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli AK Parti 25. Dönem Sakarya Milletvekili 15 Temmuz Milli İrade Derneği Genel Başkanı Ali İnci AK Parti Sakarya Kurucu İl Başkanı Bilim ve Sanayi Bakanı eski Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal Sakarya İl eski Emniyet Müdürü Osman Babadağ Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Prof. İbrahim Yüksel SAÜ Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Selçuk Yaylacı Yenikent Spor Kulübü Başkanı Tacettin Öztürk  AK Parti Güneysu İlçe eski Başkanı Abdurrahman Erdoğan Refah Partisi Rize İl eski Başkanı Şaban Demircan AFAD Uzmanı Soner Kunduk Pabuççular Mahallesi Muhtarı Ali Öztürk Karadenizli İşadamı Hüseyin Özçelik Osman Özçelik Ömer Durmuş Lokman Demir SAÜ Hafız Muhammed Moctar Aboubacar eski Azalardan Halil Göl TAKA Gazetesi Sakarya Bölge Temsilcisi Gazeteci Yazar Levent Candan ve Gazeteci Nedim Kırımlıda katılarak renk kattı.

MİNDER: ÜZÜM PEKMEZI BALDAN DA DEĞERLIDIR

Üzümlerin muhteşem dönüşümü ve farmatasyon süreci şölen tadında eski kültürlerin yaşatılması noktasında da dikkat çekti. Kaynatılan pekmezi karıştıran Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğanın Başdanışmanı Ahmet Minder Yunus Özçelik muhtarımızın bahçesinde geleneklerimizde önemli yer tutan pekmez sonbaharda ayında yapılır. Memleketimiz Rizede Trabzonda Karadenizde her yerde yapılmaktadır. Değerli dostum ve hemşerim Yunus Özçelik muhtarımıza Sakarya Meşeli Köyü çiftlik evinde bu eski geleneği yaşattığından bize evsahipliği ve ziyafetinden dolayı ailesine kendisine teşekkür ediyoruz. 21- 25 Eylül arası bu Şeravet Pekmez yılı festivali kutlanması. Bu pekmez organik külle kesilir şeker hastaları bile yiyebilir. Benim kanaatime göre baldan bile daha kıymetlidir. 50-60 TL bal bulabilirsiniz. 250-300 TLye bu pekmezi bulamazsınız. Çünkü bunda çok ciddi mana da büyük emek özveri var kültür var sağlık var. Böyle bir programa katılan ve kültürün yaşamasına hatırlanmasına sebep olan herkese teşekkür ederim dedi.

GELENEĞIN YAŞATILMASI VE PLAKET VERILMESI

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdala da konuşan Minder Bu kültürü yaşatılması çok çok önemli. Şerevat Pekmez gününü kutlamaya vesile olduğu için Yunus muhtarımıza teşekkür ederim. Bu noktada Sakarya Üniversitesi rektör yardımcısı Temel Gürdal beyefendiye havale ediyorum sorumluluğu kendisine bırakıyorum. Bundan sonrası kendisine ait. Yöresel kültürün yaşatılmasına üniversitemiz valilik olabilir teşvik edilmesi gerekir. Kesinlikle sahip çıkarak daha da eğlenceli hale getirerek festival tadında daha da ileriye taşıyarak dikkat çekmek gerekiyor. İlk olması münasebetiyle başarılı bir şekilde program gerçekleşmiş amaca ulaşılmıştır. Bu kültürün yaşanması noktasında ve ileriye taşınmasını da sizlere emanet ediyorum. Yunus Muhtarımıza da yaşattığı kültür için plaket verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm Sakarya ve Karadenizimize ülkemize selam olsun şeklinde konuştu.

ÇİÇEKLİ YUNUS MUHTAR DAHA FAZLASINI HAK EDIYOR

Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçeklide Sakaryayı temsilen aldığı sözlerini teşekkürle başladı. Çiçekli Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı Ahmet Minder başkanım Dünya Şerevat günü münasebetiyle Yunus muhtarım bir ödülü hak ettiği muhakkak ama eksik kalır. Aynı zamanda 15 Temmuz kahramanı olduğundan dolayı cumhurbaşkanlığı tarafından daha özel bir statüye çıkartılması değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sakaryamızın hizmetkârı Yunus muhtar daha fazlasını hak ediyor. Böyle kültürlerin de yaşatılması noktasında valilik olarak üzerimize düşeni seve seve yapmaya da hazırız dedi.

Günün Diğer Haberleri