Şükür; “Sümerbank fabrikaları ülke ihtiyaçlarını karşılamak ve ithalatı azaltmak için kurulmuştu”

Yaşam - 12-05-2026 14:07

Sanayi tarihçisi Rıdvan Şükür;  “Sümerbank fabrikaları ülke ihtiyaçlarını karşılamak ve ithalatı azaltmak için kurulmuştu”

Sanayi tarihçisi Şükür,2262 sayılı kanunla 11 Temmuz 1933 günü kurulan Sümerbank’ın fabrikalarının en önemli amaçlarının ülkenin temel ihtiyaçlarını karşılamak ve ithalatı azaltmak olduğunu söyledi.

Sümerbank ile birlikte Türkiye’de sanayi alanında kalkınma hamlesinin başlatıldığını söyleyen Şükür, Sümerbank’ın kurulan fabrikalara sermaye sağladığını belirtti.

1933 yılında kurulan Sümerbank’ın birinci beş yıllık plana göre ülkenin ihtiyacı olan fabrikaları devlet eliyle kurulmasına öncülük ettiğini söyleyen sanayi tarihçisi Rıdvan Şükür, Nazilli Basma, İzmit Kâğıt, Gemlik Suni İpek, Bursa Merinos ve Karabük Demir çelik başta olmak üzere birçok fabrikanın kurulmasına öncülük ettiğini söyledi.

Bugüne kadar Sümerbank fabrikaları ile ilgili yapmış olduğu kitap çalışmaları ile Sümerbank fabrikalarının üretim tarihlerini ele alan Tarihçi Şükür, bu fabrikaları Türk insanına hatırlatmayı, iktisadi hafızasında canlı tutmayı hedeflediğini söyledi.

Günün Diğer Haberleri