Mevsimsel olarak sonbaharın son günlerini yaşamaktayız. Bu günlerde kuzeyden güneye göç eden göçmen kuşların göçü devam ediyor.
İlk baharda ise bu göç tam tersi yönde güneyden kuzeye doğru göç devam edecek. Doğada bu denge binlerce yıl bu şekilde devam etmektedir.Göçmen kuşlar göç esnasında gerek dinlenme gerekse yem ve su ihtiyacını gidermek için uygun alanlara konarlar. Kondukları alanlarda ihtiyaçlarını giderirken yanlarında getirmiş oldukları hastalıkları köyde yada konakladıkları her yere bulaştırırlar. Bu hastalıklar genelde viral olup tavuklar için son derece öldürücüdürler. Bu hastalıklara örnek olarak New castleyalancı veba tavuklara ait bronşitönceki yıllarda yaşamış olduğumuz kuş gribi v.b. bir çok hastalık mevcuttur.
Bu hastalıklardan korunmak mümkündür. Eğer tavuk yetiştiricileri tavuk aşılarını düzenli olarak serbest veteriner hekime yaptırırlarsa, fiziki tedbirleri veteriner hekimin söylemiş olduğu şekilde yaparlarsa yüksek oranda tavuklarını korunmuş olurlar.
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
27/11/2019
Yorum yazarak Sakarya’dan Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya’dan Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sakarya’dan Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya’dan Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz