Evcil hayvanları olan insanlar çoğu zaman en büyük sağlık yararlarını deneyimlese de, bir evcil hayvanın illa köpek veya kedi olması gerekmez. Akvaryumdaki balıkları izlemek bile kas gerginliğinizi ve nabzınızı düşürmeye yardımcı olabilir.
Bilimsel çalışmalar şunu göstermiştir:
Evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanı olmayanlara göre depresyona yakalanma olasılığı daha düşüktür .
Evcil hayvanı olan kişiler, stresli durumlarda evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşük kan basıncına(tansiyona) sahiptir. Hatta bir bilimsel çalışmada , sınırda hipertansiyonu olan insanlar bir barınaktan köpekleri sahiplendiklerinde , (tansiyonlarının) yani kan basıncının beş ay içinde önemli ölçüde düştüğünü tespit edildi.
Bir köpek veya kedi ile oynamak,kişinin mutluluk hormonlarını sakinleştiren ve gevşeten serotonin ve dopamin seviyelerini olumlu yönde yükseltebilir.
Evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşük trigliserit ve kolesterol seviyelerine (kalp hastalığının göstergeleri) sahiptir.
Evcil hayvanı olan kalp krizi geçirmiş hastalar, olmayanlara göre daha uzun süre hayatta kalır.
65 yaş üstü evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanı olmayanlara göre doktorlarını yüzde 30 daha az ziyaret ediyor.
Bu tedavi edici etkileriden biri de, evcil hayvanların” temel insan dokunma “
ihtiyacını karşılamasıdır. Hapishanedeki kötü suçlular bile evcil hayvanlarla etkileşime girdikten sonra davranışlarında uzun vadeli değişiklikler gösterir, çoğu ilk kez karşılıklı şefkat yaşar. Sevgi dolu bir hayvanı okşamak, kucaklamak veya başka bir şekilde dokunmak , stresli veya endişeli olduğunuzda sizi hızla sakinleştirebilir ve yatıştırabilir . Bir evcil hayvanın arkadaşlığı da yalnızlığınızı hafifletebilir helede şu an geçirdiğimiz corona pandemisinden dolayı komşuluk ilişkileri sıfıra inmişken size evcil hayvanlar ilaç gibi gelir. Ayrıca çoğu köpek sahibine
sağlıklı egzersiz için harika bir uyarıcıdır;bu da sizin ruh halinizi önemli ölçüde olumlu yönde artırabilir .Halkımıza sağlıklı ,mutlu ,güzel günler dilerim.
Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası
BAŞKANI
Mustafa YILDIZ
